Vesti

Borislav Stefanović danas u Prištini

Šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu Beograda i Prištine Borislav Stefanović boraviće u radnoj poseti Kosovu i Metohiji, gde će se sastati sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri, liderima kosovskih Albanaca i predstavnicima srpske zajednice, a biće gost i na kosovskoj televiziji.

Stefanović je u izjavi Tanjugu istakao da je u pitanju radna poseta i da ona ne može imati državni karakter. ’To je radna poseta, koja apsolutno nema nikakve veze sa bilo kakvim atributima državnosti, niti priznavanja takozvane nezavisnosti Kosova i ona ne može imati državni karakter, bez obzira na najave koje su se čule u medijima u Prištini’, rekao je Stefanović. On je kazao da je prema planu posete predviđen njegov sastanak sa šefom prištinskog pregovaračkog tima Editom Tahiri i zamenikom kosovskog premijera i ministrom pravosuđa Hajredinom Kučijem. Na sastancima će se, prema Stefanovićevim rečima, razgovarati o temama dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. ’Očekujemo da predstavimo naše predloge vezane za dijalog, da ih dodatno objasnimo i da pokušamo da nađemo neka rešenja na ovim međusastancima’, izjavio je Stefanović. Poseta je, prema njegovim rečima, deo razvijanja dijaloga Beograda i Prištine i na drugim mestima osim u Briselu. Stefanović je istakao da treba što više komunicirati i pokušati da se reše konkretni problemi, ’a ne da čekamo da se samo sastajemo u Briselu da bi razgovarali’. On je dodao da je do posete došlo na uobičajen način, praćeno uobičajenom procedurom i da je poseta koordinirana u saradnji sa Evropskom unijom. Poseta Stefanovića Prištini, organizovana uz saglasnost kosovske vlade, deo je priprema za četvrtu rundu pregovora dve delegacije, koja se očekuje kasnije ovog meseca. Spremnost da se sretnu sa Stefanovićem izrazili su gotovo svi šefovi političkih partija na Kosovu, osim lidera opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koji tu posetu smatra ’provokacijom’. Ovo će biti prva poseta nekog zvaničnika Srbije kosovskim insticujama nakon što su one jednostrano proglasile nezavisnost.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017