Vesti

Počela potraga za telima u masovnoj grobnici u Žilivodama

Posle dva dana bezuspešnje pretrage u jezeru Livoč kod Gnjilana, EULEKS-ovi stručnjaci za sudsku medicinu i Kosovske bezbednosne snage započele su iskopavanje terena u blizini sela Žilivode kod Belaćevca tražeći posmrtne ostatke 26 Srba za koje se pretpostavlja da su tu zakopani.

Ova dva tima ispituju da li se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica. Kako je saopšteno iz EULEKS-a, preliminarni rad je završen kako bi se pripremila lokacija za iskopavanje. „Ovog, prvog dana uspeli smo da završimo određeni preliminarni rad koji je važan. KBS su donele mašine za iskopavanje, pripremile su lokaciju i koordinisale su sa nama pitanje bezbednosti zajedno sa policijom iz Vučitrna“, rekao je Alan Robinson, kopredsednik Odeljenja za sudsku medicinu. Prema njegovim rečima, ispitivanje ove lokacije je veoma složen proces jer postoji problem sa vlasnicima parcela na kojima je iskopavanje počelo. „Neki od vlasnika zemljišta koji će biti pogođeni ovim projektom očekuju da će vladina komisija rešiti određena pitanja u vezi sa nadoknadom. Verujem da će vladina komisija u potpunosti podržati naš rad rešavanjem tih pitanja što je pre moguće’, rekao je Robinson. Lokaciju u Žilivodama je obezbeđivala Kosovska policija. Ispitivanje terena, prema proceni EULEKS-a, trajaće četiri meseca. Potraga za telima je započeta još avgusta prošle godine, ali je obustavljena zbog nepristupačnosti terena, nedostatka mehanizacije i finasijskih sredstava. Da će radovi na Žilivodama potrajati potvrđuje i predsednik  Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Odalović za Novosti kaže da je potrebno ukloniti čitavo brdo da bi se došlo do dubine od 25 metara, gde se, kako se veruje, nalaze tela 26 ubijenih Srba. “Nastavak radova na lokaciji Žilivode ohrabruje’, ističe Odalović podsećajući da se na KiM još 1. 821 osoba vodi kao nestala. Ovo je samo jedno od ispitivanja lokacija koje stručnjaci EULEKS-a i Odeljenje za sudsku medicinu trenutno vrše. U narednim nedeljama biće izvršena još dva ispitivanja lokacija u regionima Prizrena i Kline, najavljeno je iz EULEKS-a.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017