Vesti

Romska porodica deportovana iz Nemačke

Samohrana majka sa troje maloletne romske dece vraćena je nakon 16 godina iz Nemačke na Kosovo, kako se navodi, zbog nelegalnog izbegličkog statusa.

Sabilje Begani je sa porodicom boravila u Nemačkoj više od jedne i po decenije, pa joj je zbog boljih uslova života žao sto nije mogla tamo i da ostane. “Mnogo mi je žao dece koja će sada ovde imati mnogo manje uslova za školovanje i život. Socijala u Nemačkoj nam je bila dovoljna za dobar život, a znam da će ovde biti teško s obzirom da su socijalna primanja mnogo manja, ’ kaže Sabilja. Sabiljin ujak Muhamed Sadiku izrazio je žaljenje što će od sada Sabilja sa decom živeti u njegovoj maloj kući. “Sabilja nema rodbinu na Kosovu osim mene, pa iako živim u kući od 24 kvadratna metra moraću da nađem načina kako da skućim i ovu decu’, kaže Muhamed. Džafer Buzoli iz Udruženja za ugrožene ljude, kaže da će se njegova organizacija maksimalno zalagati da se pomogne ovoj porodici. “Ovo je specifičan slučaj gde je majka sa troje dece vraćena na Kosovo. Moraćemo da svi zajedno, na institucionalnom nivou pomogmeno porodici da se lakše integrišu, te da težimo ka poboljšanju njihovog života, ’ izjavio je Buzoli. On je dodao da na Kosovu postoje programi podrške za integraciju, putem kojih će uz dobru saradnju sa institucijama pokušati da pomognu romskoj porodici Begani.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017