Vesti

V. Jeremić: Istraga pod okriljem UN-a

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas Savet Evrope (SE) da podrži otkrivanje pune istine o zverstvima iznetim u izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i napomenuo da bi to, kao i sve prethodne istrage zločina na Zapadnom Balkanu, trebalo da bude urađeno pod okriljem Saveta bezbednosti UN.

To je standard pravde koji bi trebalo primeniti i u ovom slučaju, poručio je Jeremić u Istanbulu, na 121. sednici Komiteta ministara Saveta Evrope. Prema Jeremićevim rečima, zadržavanje koherentnog pristupa po pitanju ratnih zločina nije samo međunarodna obaveza, već i moralni imperativ prema žrtvama i njihovim porodicama. To je, istovremeno, i deo zajedničkog napora da se konsoliduje stabilnost i promoviše mir na Balkanu. Podsećajući da je 25. januara Parlamentarna skupština SE usvojila rezoluciju, na osnovu Martijevog izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Jeremić je naglasio da je ozbiljnost strašnih tvrdnji u tom izveštaju ’šokirala savest sveta’. ’One potkrepljuju ono što je dugo sumnjalo da su vodeće javne ličnosti na Kosovu bile uključene u organizovani kriminal, konkretno pranje novca, krijumčarenje oružja i droge’, napomenuo je jeremić. Oni su odgovorni za otmicu stotina srpskih civila pre, tokom i posle konflikta 1999, ocenio je Jeremić i precizirao da su svi oteti sa Kosova poslati u tajne logore u Albaniji. Oni su prisiljeni na operacije i ostavljeni da umru, ukazao je Jeremić, a njihovi organi su prodati na međunarodnom crnom tržištu. ’Ovo predstavlja jedinstvenu, monstruoznu praksu u analima brutalnog rata u Evropi’, predočio je Jeremić i konstatovao da je pitanje Kosova jedno od najdelikatnijih pitanja sa kojim se suočava SE. Prema stavu Jeremića, organizacije, poput SE, trebalo bi da se uzdrže od oštrih i razdornih debata o Kosovu, jer bi one lako mogle da dovedu do prekida dijaloga Beograda i Prištine, koju je svet aklamacijom podržao. Umesto toga, objasnio je Jeremić, statusno neutralne inicijative SE trebalo bi i dalje budu u fokusu dragocenog rada ove panevropske organizacije. Jeremić je ukazao da nedavno skrnavljenje Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i podsetio članice SE na ključnu ulogu ove organizacija u očuvanju i rekonstrukciji srpske kulturne baštine na Kosovu. ’Takve projekte trebalo bi svi da podrže i tako pomognu da se očuva jedinstvo u SE i da se, u isto vreme, poveća vidljivost SE na Kosovu’, rekao je Jeremić, prenosi FoNet. Prema rečima Jeremića, Srbija je u potpunosti privržena ključnim principima SE, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017