Vesti

KSAM: Pritisak na medije na Kosovu

Kosovsko strateško akciona mreža upozorava javnost da se na Kosovu i dalje vrši pritisak na medije.

Povodom Svetskog dana slobode medija, ova mreža upozorava da se na Kosovu vrši neumerena getoizacija medija koji program emituju na manjinskom jeziku. “Treba podsetiti da na teritoriji Kosova ne postoje televizija i radio koji svojim signalom pokrivaju celu teritoriju Kosova i javnost nije obaveštena zašto se stalo sa formiranjemnezavisne TV stanice na srpskom jeziku. ’KSAM u svom saopštenju podseća Srbi na Kosovu idalje nemaju dnevne novine. Mreža za ovakvo stanje smatra odgovornim kako domaće institucije, tako i predstavnike međunarodne zajednice. Oni upozoravaju da postoje pritisci na uređivačku nezavisnost i slobodu medija na Kosovu, kao što je bio slučaj kod emitovanja emisije Slobodno srpski sa Budimirom Ničićem na RTK. Dodaje se da novinari nisu u mogućnosti da rade profesionalno i sa minimalnom dozom straha, pogotovo ako žele da se bave delikatnim temama kao što je korupcija, kriminal, ratni zločini. “O ravnopravnoj upotrebi jezika ne možemo ni da govorimo, čak i tamo gde je to zakonom garantovano ili se jezik degradira lošim prevodima u službenim dokumentima. ’KSAM podseća da je još uvek nepoznata sudbina dvojice novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića koji su kidnapovani na Kosovu u leto 1999. godine.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017