Vesti

Problemi novinara na Kosovu

Novinarstvo, poteškoće u radu novinara na terenu, uticaj politike na novinarstvo, pretnje, korumpiranost i načini za poboljšanje izveštavanja, neki su od problema novinara na Kosovu o kojima se govorilo na konferenciji koja je u Prištini organizovana povodom Svetskog dana slobode medija.

Konferencija koju je organizovala OEBS misija na Kosovu okupila je tridesetak lokalnih novinara i dopisnika iz 8 opština regiona Prištine, kao i opštinske službenike za informisanje. Kroz interaktivnu debatu, svoje profesionalno iskustvo sa učesnicima podelio je i dr. Roman Deininger, politički urednik nemačkog lista „Zidojče cajtung“. Deininger je govorio o odnosu između medija i političara u Nemačkoj. Upoređujući nemačko novinarstvo i novinarstvo na Kosovu, kazao je da su problemi slični, ali da je velika razmera u broju takvih primera. “U poređenju sa situacijom koju imamo u Nemačkoj a vezana je za vladavinu prava i takozvanu političku kulturu koja štiti novinare, ono na šta nailazimo na Kosovu jeste uznemirujuće, nešto na šta nismo navikli. Pretnje upućene novinarima, nasilništvo i politička korumpiranost, naravno to postoji u Nemačkoj, ali je mnogo manjeg razmera nego ovde“, kazao je Deininger. Arben Hajredinaj, iz odeljenja za demokratizaciju pri misiji OEBS na Kosovu istakao je da mediji na Kosovu imaju dosta problema, počev od nerešenih radnih statusa, pa do najekstremnijih situacija gde spadaju primeri novinara kojima je prećeno i koji su bili primorani da prekinu neki istraživački rad. „Novinari se gotovo svakodnevno žale, najčešće zbog političkih presija. Ima dosta takvih problema i misija OEBS-a nastoji da poboljša uslove izveštavanja i istraživanja na različite načine, preko ovakvih konferencija, debata, okruglih stolova gde otvoreno govorimo o problemima koji se tiču slobode medija“, kazao je Hajredinaj. Hajredinaj ističe da nepostojanje ugovora o radu, neredovne plate, pretnje i slični problemi dovode do nedostatka motivacije za rad, koja na drugoj strani znači i nizak kvalitet novinarstva. Napominje ipak da je poslednjih godina primećen napredak u kvalitetu izveštavanja na Kosovu, ali da treba uraditi još mnogo toga kako bi se situacija poboljšala.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017