Vesti

Simeunović: Zavahirijev brat bio plaćenik OVK

Dragan Simeunović, profesor FPN-a i stručnjak za međunarodni terorizam, tvrdi da je brat Ajmana Al Zavahirija, koji će najverovatnije pruzeti vođstvo Al Kaidom bio jedan od lidera stranih dobrovoljaca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Simeunović, kaže da ako vođenje Al Kaide preuzme dosadašnji „broj 2’ Ajman Al Zavahiri, kako se pretpostavlja, to bi moglo da ima velike implikacije i na naše prostore. “Interes Zavahirija za Balkan, a posebno za Kosovo, oduvek je bio veći nego što je bio Bin Ladenov interes za naš region. Kada je Osama planirao otvaranje novog fronta protiv zemalja hrišćanskog sveta, nije čak ni Bosnu video kao važnu zonu. Tek kasnije, kada je došlo do građanskog rata u BiH, Laden je uključio Al Kaidu u akcije pomoći Izetbegovićevim ratnicima. Kasnije njegov interes za Balkan ne pada, ali mu ne pridaje značaj koliki je Zavahiri davao sve vreme. Otuda dolazak Zavahirija na čelo Al Kaide budi ružne uspomene, jer podseća na vreme kada su u uniformama OVK i bosanskih mudžahedina strani teroristi „žarili i palili’ po Balkanu’, priča Simeunović u emisiji “Žarište’ Prve srpske TV. Prema njegovim rečima, koliko je duboka veza sa Balkanom islamističke terorističke mreže vidi se iz činjenice da posle 11. septembra nije izveden nijedan veći teroristički napad, a da nije imao određene veze sa Bosnom i Kosovom. “Vidljiv je porast terorističkih aktivnosti koje protiv američkih državljana izvode Albanci sa Kosova i iz Makedonije. Upravo je završeno suđenje terorističkoj grupi u Nju Džersiju, gde su trojica Albanaca osuđena na doživotnu robiju zbog planiranog napada na američke vojne baze, a u martu je kosovski Albanac, odrastao i školovan u Nemačkoj, napravio masakr na aerodromu u Frankfurtu ubivši i ranivši više pripadnika američkih vazduhoplovnih snaga. Islamistički ekstremisti su zasejali seme terorizma i niko ne zna u kojim i koliko glava to seme bubri’, zaključuje Simeunović.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017