Vesti

Tvrdišić: Srpski mediji na KiM u lošem ekonomskom položaju

„Položaj srpskih medija na Kosovu je više nego zabrinjavajući jer se teška ekonomska situacija reflektovala i na njihov položaj“, izjavio je predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Željko Tvrdišić. Ipak, on smatra da je srpskim medijima na Kosovu najpotrebnija sloboda.

Povodom Svetskog dana slobode medija, koji se obeležava danas, predsednik DNKiM, koje predstavlja ogranak Udruženja novinara Srbije, Željko Tvrdišić ukazao je na odsustvo istraživačkog novinasrstva u srpskim medijima na Kosovu. „Pritisci na uređivačku politiku medija su veliki i malo je ostalo onih koji su uspeli da se odupru tim pritiscima. Stanje slobode medija se pogoršava i potrebno je hitno rešavanje ovu situaciju. Postoji getoizacija medija na Kosovu. Srbi su još uvek bez medija koji se može čuti videti na celoj teritoriji Kosova, Srbi su danas bez dnevnih novina, bez agencije, čak i jedan nedeljnik koji smo imali prestao je više da bude to“, rekao je Tvrdišić. On smatra da Društvo novinara KiM čini sve ono što je u njegovoj mogućnosti da skrene pažnju javnosti na probleme koje imaju srpski mediji na Kosovu. „Mislim da smo saopštenjima, kojih je u minulom periodu bilo dosta reagovali i skrenuli pažnju javnosti na neke abnormalne pojave koje su vezane za rad novinara i delovanje medija na Kosovu“, rekao je on. Tvrdišić smatra da je srpskim medijima na Kosovu najpotrebnija sloboda do koje se može doći samo, kako je rekao „poštovanjem slova novinarskog kodeksa  i odnosom prema poslu kao profesionalci a ne kao društveno politički radnici“. „Slobodu ćemo izboriti ako se ne budemo bavili propagandom“, zaključio je Željko Tvrdišić.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017