Vesti

Ko će biti predstavnik EU na Kosovu?

Evropska unije još nema rešenje za funkciju svog specijalnog predstavnika na Kosovu, nakon što je 30. aprila Piteru Fejtu istekao mandat.

Kako prenosi prištinski list ’Koha ditore’ prepreku u izboru predstavnika predstavljaju članice unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Evropska unija, pod pritiskom zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, nije uspela ni da pripremi scenario da se izbegne stvaranje vakuma na čelu Kancelarije specijalnog predstavnika EU na Kosovu, a nije formalizovano ni imenovanje privremenog predstavnika na Kosovu,   italijanskog diplomate Fernanda Đentilinija. Sve što je zvanično u Briselu saopšteno tim povodom jeste izjava portparola visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maje Kocijancič da je Piteru Fejtu istekao mandat 30. aprila, i da se sada nastavljaju konsultacije u EU o jačanju njenog prisustva na Kosovu, imajući u vidu Ugovor iz Lisabona i evropsku perspektivu Kosova. Izvori dnevnika u Briselu su preneli da ’nema sumnje’ da je jaz stvoren oko  prisustva EU na Kosovu prouzrukovan nepriznavanje Kosova od strane svih članica Unije, prenosi Tanjug.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017