Vesti

Svetski dan slobode medija

Nezavisna udruženja i sindakati upozoravaju na loš materijalni položaj novinara i pritisak na medije. Na Kosovu sloboda medija i dalje ugrožena jer ne postoji kanal na srpskom jeziku koji signalom pokriva celu teritoriju Pokrajine.

Više od 100 zemalja sveta, uključujući Srbiju, danas obeležava Svetski dan slobode medija, pod sloganom ’Nove granice, nove prepreke’. Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije će taj dan obeležiti akcijom ’’Pet minuta gromoglasne tišine’’, koja će biti izvedena pet minuta pre podneva, a tom prilikom biće pročitan Proglas i uručena nagrada ’Zora’ za slobodu medija, koja je ustanovljena 2005. godine. Ove godina ta nagrada biće, naknadno, dodeljena osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu. Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) upozorova javnost da se na Kosovu i dalje vrši getoizacija medija koji program emituju na srpskom jeziku. U saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju, navodi se, da ne postoje televizija i radio koji svojim signalom pokrivaju celu teritoriju Kosova i da Srbi nemaju dnevne novine, nedeljnik i novinsku agenciju. Sloboda medija na Kosovu je na vrlo niskom nivou, jer su ovdašnji mediji obično etnički opterećeni, izjavio je član Saveta Republičke radiodifuzne agencije Srbije Živojin Rakočević. On je istakao značaj lokalnih medija u, kako je kazao, enklavskim zajednicama, koji su prema njegovim rečima preuzeli funkciju lokalnih javnih servisa. Predsednik Udruženja profesionalnih novinara Kosova Arben Ahmeti smatra da je sloboda medija na Kosovu veoma loša i da je za to najodgovornija Vlada Kosova, jer kako kaže, Vlada najviše utiče na slobodu govora. Misija OEBS-a je saopštila da „izražava zabrinutost“ zbog različitih oblika pritisaka koji se vrše na novinare kao i da se stanje medija na Kosovu pogoršava. Vršilac dužnosti šefa OEBS-a na Kosovu, Edvard Jozef, izjavio je da je ova misija zabrinuta zbog pokušaja da se nepotrebno utiče na uređivačku politiku medija, a posebno javne televizije. Na dan slobode medija obeležava se i dvadesetogodišnjica Vindhoške deklaracije, koja proklamuje principe slobode štampe, pod kojom se podrazumeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima. Na ovaj datum odaje se i priznanje svim novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao. U protekloj deceniji, poginulo je više od 500 novinara, a samo u 2010. godini zabeleženo je 60 ubistava novinara u svetu. Povodom Svetskog dana slobode medija, Ujedinjene nacije uputile su poziv svim državama da rade na garantovanju i unapređenju slobode izražanja u svim oblicima.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017