Vesti

Imovina Prištinskog univerziteta tema pregovora?

Zdravko Vitošević je rekao za KIM radio da očekuje da će država Srbija u pregovorima Beograda i Prištine pokrenuti pitanje imovine Prištinskog univrziteta koja je uzurpirana u Prištini.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rektor Prištinskog univerziteta, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Zdravko Vitošević je istakao da, iako su zaposleni više puta tražili od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da im se omogući da koriste svoje kapacitete u Prištini, nikada nije dozvoljeno da se u taj grad vrate. “Oni su nam uvek govorili da će se to pitanje rešavati kada za to dođe vreme. Mi smo stalno insistirali da nam se vrate prostori i oprema koji su 98. godine dodeljeni nastavi na srpskom jeziku i nikada nismo bili u poziciji da te kapacitete koristimo. Od svih kapaciteta, koje je država Srbija uložila na ovom prostoru, nama je ostala samo zgrada Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici’, istakao je Vitošević. On je kazao da, ipak, veruje da će međunarodna zajednica u saradnji sa pregovaračkim timovima Beograda i Prištine iznaći način za rešavanje problema oko uzurpiranih fakulteta u Prištini. Vitošević je podsetio da je Prištinski univerzitet osnovan 1970. godine i da je od početka svog rada imao multinacionalni karakter. „Prištinski univerzitet je multinacionalni i to je jedna od prednosti sa kojima nastupamo pred međunarodnom zajednicom. Čuvajući identitet i pravni subjektivitet ovog imena, koje stoji ispred naše zgrade „Univerzitet u Prištini“, mi čuvamo tu ideju o multinacionalnom univerzitetu, kakav je naša država i osnovala na prostoru Kosova i Metohije“, rekao je Vitošević. Na Prištinskom univerzitetu je do 1999. godine akademsko znanje sticalo oko 16. 500 studenata. Kao stručno osoblje u ovoj instituciji radilo je preko 1000 ljudi, dok je u administraciji bilo zaposleno 450 službenika. „Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici je počeo da funkcioniše 2001. godine i od tada država Srbija ulaže ogromne finansijske kapacitete u fakultete koji ga čine’, naveo je Vitošević. Danas na Prištinskom univerzitetu, u okviru 10 fakulteta, studira više od deset hiljada studenata.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017