Vesti

Tači u Vatikan otišao samoinicijativno?

Rukovodilac programa Radio Vatikana na albanskom jeziku Dom David demantovao je tvrdnje kosovskih vlasti da je Vatikan pozvao kosovskog premijera Hašima Tačija na ceremoniju proglašavanja za blaženog bivšeg pape Jovana Pavla Drugog.

David je prištinskom dnevniku ’Zeri’ rekao da Vatikan na ceremoniju proglašavanja za blaženog pape Jovana Pavla Drugog nije pozvao nijednu državnu delegaciju, već da su one same najavile dolazak. Rimokatolički visokodostojnici tvrde da se pozivnice za molitvene skupove ne šalju i da to nije praksa Vatikana. Iz kabineta premijera Kosova Hašima Tačija saopšteno je da se on sastao, tokom manifestacije proglašenja pape Ivana Pavla Drugog blaženim, u Vatikanu sa velikim brojem visokih evropskih zvaničnika. Kako se navodi, Tači se susreo s predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem, predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, predsednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Buzekom, premijerom Italije Silviom Berluskonijem i mnogim drugim ličnostima iz zemalja koje do sada nisu priznale Kosovo. Tokom ovih sastanaka Tači je, kako se navodi, svoje sagovornike upoznao sa aktuelnim kretanjima na Kosovu i u regionu, evropskom perspektivom Kosova i drugim temama od interesa. U Vatikanu je juče održana ceremonija proglašenja pape Jovana Pavla Drugog, čiji je pontifikat trajao od 1978. do smrti 2005. blaženim, uz prisustvo više od milion ljudi.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017