Vesti

OEBS: Stanje medija na Kosovu se pogoršava

Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, misija OEBS-a je saopštila da „izražava zabrinutost“ zbog različitih oblika pritisaka koji se vrše na novinare kao i da se stanje medija na Kosovu pogoršava.

Vršilac dužnosti šefa OEBS-a na Kosovu, Edvard Jozef, izjavio je da je ova misija zabrinuta zbog pokušaja da se nepotrebno utiče na uređivačku politiku medija, a posebno javne televizije.   „Na žalost, međunarodni posmatrači su primetili da se stanje slobode medija na Kosovu pogoršava, što naglašava potrebu za brzim rešavanjem ove situacije. Misija OEBS-a posvećena je saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima kako bi se sprečilo dalje pogoršanje stanja medijskih sloboda i omogućilo veće učešće javnosti u radu na zaštiti medija od spoljnih uplitanja“, rekao je Jozef.  Iz OEBS-a je saopšteno da ova je misija, rešena da podstakne veću lokalnu odgovornost u medijskom sektoru i prepoznavajući određeni napredak, pre nekoliko godina proporcionalno smanjivala svoju podršku u tom smislu. „To je bio isplaniran korak ka jačanju lokalnih mehanizama zaštite i civilnog društva. Misija sada pomaže tim mehanizmima u lokalnom vlasništvu da unaprede princip slobode govora“, naglasio je vršilac dužnosti misije OEBS-a na Kosovu.  

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017