Vesti

Redžepi: EULEKS da poveća efikasnost ili neka ide

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da misija Evropske unije za vladavinu zakona na Kosovu (EULEKS) ima dva izbora - ili da poveća efikasnost ili da pronađe odlazeću strategiju.

“EULEKS je pred dva izbora, ili će povećati efikasnost ili će morati da pronađe odlazeću strategiju’, izjavio je Redžepi za Radio televiziju Kosova (RTK). Primedbe Redžepija su se uglavnom odnosile na ostvarivanje funkcije i ovlašćenja koje EULEKS ima na severu Kosova i odnose se na početak rada domaćih sudija i tužilaca u sudovima u Kosovskoj Mitrovici i na nespremnost EULEKS policije da onemogućava korišćenje novih srpskih tablica sa imenima gradova na Kosovu. On je rekao da ukoliko EULEKS nije spreman da obezbedi sigurnost za domaće sudije i tužioce na severu zemlje, to može da obezbedi Policija Kosova. Kosovski ministar je takođe rekao da je EULEKS na Kosovo došao na poziv institucija Kosova da bi pomogao u jačanju ostvarivanja reda i zakona.  Generalni direktor Policije Kosova, Rešat Maljići je juče za prištinske medije izjavio da će kosovska policija preuzeti sve mere za obezbeđivanje reda i zakona u severnom delu Kosova i da mu za to ne treba nikakva dozvola EULEKS. Posebno nezadovoljstvo na Kosovu je izazvala izjava šefa EULEKS-a Gzavijea Boa de Marnaka da neće biti povratka domaćih sudija i tužilaca na severu zemlje bez dogovora sa vlastima u Beogradu. Nezadovoljstvo je izazvalo i imenovanje rumunskog pukovnika žandarmerije Mariana Petre za šefa Direkcije Specijalne policije EULEKS-a, pošto su rumunski specijalci osumnjičeni da su, u demonstracijama 10. marta 2007. godine, ubili dvojicu i ranili više od osamdeset demonstranata.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017