Vesti

Godišnjica pogibije pripadnika MUP-a u NATO bombardovanju

Polaganjem cveća i paljenjem sveća danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležena 12. godišnjica pogibije pripadnika MUP-a Srbije stradalih u NATO bombardovanju zgrade SUP-a.

Na današnji dan 1999. godine sa dva projektila pogođena je zgrada SUP-a, na čijem mestu se danas nalazi zgrada Filozofskog fakulteta. Na licu mesta su poginuli pripadnici MUP-a Srbije Milomir Aksentijević i Nenad Vitković, dok je teže povređeno 7, a lakše 5 pripadnika MUP-a. U obližnjim zgradama poginula je jedna osoba, dok je lakše i teže povređeno 25 civilnih lica, prenosi Kontakt Plus radio. Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je naglasio da se pritisak Prištine i međunarodne zajednice nastavlja i danas u vidu pokušaja institucionalne integracije severa Kosova. ’I dalje se Srbi optužuju za sve ono što se dešava na Kosovu i Metohiji. Nažalost, mnogima nije jasno šta se desilo 17. marta 2004. godine kada je izvršen pogrom nad Srbima i ostalim nealbancima. Međutim, ni to nije bilo dovoljno. Najnoviji potezi Prištine, pokušaj da sever Kosova i Metohije integrišu u kosovske institucije, ne biraju sredstva, pokušavaju da kroz institucije primoraju Srbe i ostale nealbance sa severa Kosova da se integrišu u njihove kosovske institucije’, rekao je Nedeljković. Načelnik kosovskomitrovačkog okruga je istakao da nas sve žrtve obavezuju na odlučnu borbu da istrajemo i Kosovo i Metohiju sačuvamo u sastavu Republike Srbije. Odbornik SO Kosovska Mitrovica Miroslav Aritonović istakao je da se žrtve nikako ne smeju zaboraviti. ’Porodicama ne možemo da ih nadoknadimo ali možemo da ih pomenemo i poručimo budućim generacijama da je odbrana u borbi za život naše dece, otadžbine, Srbije. To je i njihova poruka’, rekao je Aritonović. Porodice i prijatelji, kao i predstavnici lokalne samouprave i mitrovačkog okruga položili su cveće na spomen obeležje na kojem je uklesano ’Ne umiru oni kojih se sećamo’, posvećeno žrtvama bombardovanja a koje se nalazi u krugu Rektorata Prištinskog univerziteta.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017