Vesti

Pitanje Preševske doline rešavati u dijalogu Beograda i Prištine

Pitanje Preševske doline treba rešavati u sklopu razgovora Prištine i Beograda, a opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da pripadnu Kosovu, zaključak je sastanka održanog u Gnjilanu.

Tema sastanka bila je neučestvovanje predstavnika Preševske doline u razgovorima Prištine i Beograda, a glavni zaključci sastanka su da svi Albanci, ma gde se nalazili, treba da jedinstveno podržavaju Preševsku dolinu i da sve institucije Albanije i Kosova treba da traže da se Preševska dolina ’vrati’ Kosovu. Učesnici sastanka su zatražili od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Vladu Srbije da ne ometa albansko stanovništvo Preševske doline u ’ostvarivanju slobodne volje na samoopredeljenje’, prenosi FoNet. Zatraženo je i da ’svi zajedno izvrše pritisak na institucije Kosova, kako bi Preševska dolina bila stavljena u agendu razgovora Prištine i Beograda’. Sastanku u Gnjilanu su prisustvovali predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, potpredsednik skupštine te opštine Orhan Redžepi, predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju, Hidajet Hiseni iz Demokratske partije Kosova, Ahmet Isufi i Ajet Idrizi iz Alijanse za budućnost Kosova, Raif Cela iz Pokreta za ujedinjenje, predstavnici Pokreta ’Samoopredeljenje’ Ismail Kurteši i Hisen Durmiši i profesor međunarodnog prava Flamur Hiseni.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017