Vesti

Dodeljene nagrade učesnicima literarnog konkursa o Kosovu

Studentska dobrotvorna organizacija ’Ujedinjena Srbija’ dodelila je diplome i nagrade pobednicima literarnog konkursa “Kosovo i Metohija je duša Srbije”, u okviru četvorodnevnog seminara u Domu učenika “Mašinac” na Kopaoniku.

Priznanje za najbolji tekst osvojila je učenica iz Leposavića Anđela Vučinić, koja je pobedu posvetila ocu nastradalom u NATO agresiji na Srbiju 1999. godine. Drugo mesto pripalo je gimnazijalki iz Aranđelovca Anji Cvetković, a treće Nemanji Brdaru iz Prijedora, koji je napisao pesmu na slavenoserbskom jeziku.   Na konkurs, koji je trajao od sredine marta do 15. aprila, stiglo je oko 500 radova, čiji su autori srednjoškolci iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a najboljih 80 nagrađeno je boravkom na Kopaoniku.  Predsednik Udruženja “Ujedinjena Srbija’ Valentino Popović rekao je da se konkurs i seminar organizuju drugu godinu za redom, sa ciljem da omladina u Srbiji na “pravi način’ i pozitivno sagleda Kosovo i njegovu istoriju.  “Kosovo je inspirisalo puno đaka, a sve što nisu znali o njegovoj istoriji mogli su da nauče na seminaru od predavača sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu, kao i od crkvenih velikodostojnika koji su gostovali na seminaru’, rekao je Popović, prenosi Blic.  Sekretar raško-prizrenske eparhije otac Sava poručio je učenicima da samo međusobnom ljubavlju mogu da sačuvaju srpsku istoriju i narod, koji vekovima unazad trpi ratove i stradanja. Prilikom dodele nagrada promovisana je i monografija “Ujedinjena Srbija’ u kojoj se nalazi 105 đačkih radova sa ovogodišnjeg konkursa, čije je štampanje u 1. 500 primeraka pomogla Srpska pravoslavna crkva.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017