Vesti

EULEKS: Poslanički imunitet Fatmira Ljimaja ne sprečava istragu

Pitanje poslaničkog imuniteta bivšeg ministra za saobraćaj, poštu i telekomunikacije Fatmira Ljimaja ne sprečava nastavak procesa koji vodi tužilaštvo, saopšteno je iz EULEKS-a.

Portparol EULEKS-a Irina Gudeljević, KIM radiju je kazala da je pitanje poslaničkog mandata Fatmira Ljimaja u fazi razjašnjavanja. Ona je međutim naglasila da pitanje imuniteta ne sprečava dalji nastavak procesa koji vodi tužilaštvo. Kada je reč o istrazi u vezi sa korupcijom u Ministarstvu za saobraćaj, poštu i telekomunikacije, Gudeljevićeva je kazala da je i ta istraga u toku. “Velika količina materijala je trenutno u fazi procene i važno je napomenuti da Zakon o krivičnom postupku daje mogućnost tužilaštvu da istražuje složene predmete 18 meseci. U izuzetnim slučajevima vrhovnom sudu može biti podnet zahtev od strane tužilaštva za produženje istrage za još 6 meseci’, kazala je ona. Fatmir Ljimaj je optužen za korupciju i kriminal, koji je počinio dok je obavljao funkciju ministra saobraćaja i telekomunikacija u Vladi Hašima Tačija. On se sumnjiči i da je učestvovao u organizovanju logora u kojima su ubijani i mučeni Srbi i nelojalni Albanci u prvoj polovini 1999. godine. Haški tribunal je 2005. godine oslobodio Ljimaja optužbi za ubistva i mučenja u logoru Lapušnik, zbog nedostatka dokaza.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017