Vesti

DNKiM: Na Kosovu se vrši getoizacija medija na srpskom

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM), povodom Svetskog dana slobode medija (3. maja) upozorova javnost da se na Kosovu i dalje vrši getoizacija medija koji program emituju na srpskom jeziku.

U saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju, navodi se, da ne postoje televizija i radio koji svojim signalom pokrivaju celu teritoriju Kosova i da Srbi nemaju dnevne novine, nedeljnik i novinsku agenciju. DNKiM koje deluje kao ogranak udruženja novinara Srbije u pokrajini ocenjuje da su za ovakvo stanje odgovorne domaće institucije i predstavnici međunarodne zajednice. U saopštenju se upozorava da postoje pritisci na uređivačku nezavisnost i slobodu medija na Kosovu. “Novinari žive u strahu koji je mera istraživačkog novinarstva o trgovini ljudskim organima i sličnim temama.   Na Kosovu nema slobodne i ravnopravne upotrebe srpskog jezika, čak i tamo gde je to zakonom garantovano’, piše u saopštenju. Dodaje se da je još uvek nepoznata sudbina dvojice naših kolega Đure Slavuja i Ranka Perenića, koji su kidnapovani u Metohiji u leto 1999. godine.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017