Vesti

K. Mitrovica: Koncert “Simfonije duha i daha”

Koncert srpske i balkanske muzike pod nazivom ’Simfonija duha i daha’ održan u punoj dvorani Doma kulture u Zvečanu. Specijalni gosti koncerta bili su Akademski hor ’Kolegium musikum’ pod dirigentskim vođstvom Dragane Jovanović, Ansambal ’Smilje’ i pevačica Jelena Tomašević.

Bora Dugić, koji je svojom umetnošću, širom zemlje, ali i po svetu proneo lepotu zvuka frule, karakterističnog za prostor Balkana, naročito Šumadiju, predstavio je melodije iz tradicionalnog srpskog i balkanskog muzičkog opusa u svom specifičnom i prepoznatljivom aranžmanu. Kaže da je srećan što je nakon više od 20 godina ponovo došao u Kosovsku Mitrovicu i što publika prihvata ono što on radi i u tome prepoznaje posebnost. ’Lepo je ako vas smatraju najboljim. Mene smatraju najboljim, ali ja ne znam da li to jesam ili nisam. Ali, znam samo jedno, ako smem da upotrebim reč najbolji, onda sviram najbolje što mogu. Primećen sam kao neko što zna da misli dok svira, jer u muzici moraš znati da misliš’, istakao je Dugić. Estradna umetnica Jelena Tomašević kaže da nije prvi put na Kosovu, s obzirom da joj majka potiče iz Banjske. Tomaševićeva je zahvalna što je baš Bora Dugić uticao na njen muzički razvoj i što njihova saradnja i danas traje. ’Bora Dugić je prisustvovao mom odrastanju muzičkom i ovako ljudskom. Uticao je na moj muzički razvoj kada sam bila mala, u ’Abraševiću’ kada je bio direktor tog Kulturno umetničkog društva u Kragujevcu, kasnije sam gostovala na njegovim koncertima, saradjivala sam sa snjim. Saradnja je opstala i traje do današnjih dana. Srećna sam zbog toga’, rekla je Tomaševićeva. Publici se predstavio i Akademski hor ’Kolegium muzikum’ koji ove godine slavi 40 godina postojanja. Koncert je u petak veče u prepunoj sali Doma kulture trajao dva i po sata, a majstori muzike ispraćeni su ovacijama. Organizator manifestacije je Kulturni centar ’Dragica Žarković’ uz podršku lokalne samouprave.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017