Vesti

EULEKS: Nema dokaza za pokretanje istrage

EULEKS još nije dobio dovoljno čvrstih dokaza koji bi omogućili pokretanje zvanične isrtrage o teškim optužbama koje su iznete u izveštaju Dika Martija, a koji je krajem januara prihvatio Savet Evrope, ističe se u toj misiji EU na Kosovu.

„Mi smo razmenili poruke sa Dikom Martijem. Ali, još nismo dobili nijedan čvrst dokaz od njega. U ovoj fazi mi nemamo ništa više da kažemo“, citira portal „Balkan insajt“ izjavu zvaničnog predstavnika EULEKS-a. U toj misiji EU na Kosovu tvrde da je još u toku preliminarna istraga kako bi se utvrdilo da li postoje čvrsti dokazi za optužbe koji bi omogućili, ukoliko se pronađu, formalno pokretanje postupka. Svi oni, uključujući i Martija, koji imaju dokaze treba da ih dostave tužiocima EULEKS-a, ističe se u izjavi. U EULEKS-u ponovo odbacuju tvrdnje da ova misija na Kosovu nije u mogućnosti da u ovom slučaju zaštiti svedoke. „Mi imamo puno povrenje u naše jedinice za zaštitu svedoka koje su i dosad pokazale sposobnost da rešavaju veoma osetljive slučajeve“, tvrde u EULEKS-u, prenosi „Balkan insajt“. Posle otkrića Dika Martija, Srbija je predložila Ujedinjenim nacijama da se formira međunarodno telo sa mandatom svetske organizacije koje bi vodilo nezavisnu istragu, kako bi se razjasnile ove teške optužbe.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017