Vesti

Alpbah: Komunikacija mladih Srba i Albanaca još na početku

Iako je komunikacija između mladih Srba i Albanaca počela da se razvija ostaje još puno stvari koje moraju biti realizovane kako bi se unapredila saradnja između dve zajednice, zaključili su predstavnici organizacije „Alpbah“ čiji je sadašnji predsednik Erhard Busek, dugogodišnji koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.

Predsednik organizacije „Alpbah“, Erhard Busek, poručio je na debati u Medija centru u Čaglavici da bi mladoj generaciji Srba i Albanaca „zajednička Evropa“ trebala da bude krajnji cilj. Podsećajujći da je na Kosovu bio i pre početka konflikta i na samom početku problema Busek je konstatovao da mu sada situacija izgleda bolje. „Mnogi problemi nisu sređeni. To su problemi koje treba da srede Kosovo i međunarodna zajednica. Nema smisla da kažemo da je sve ok. i da je sve super. To je veliki posao. Ali upoređujući ovaj period sa 1999. godinom zaista je postignut veliki napredak. Mlade generacije koje žive u najgorim mogućim uslovima imaju više optimizma nego neke mlade generacije u mojoj zemlji“, kazao je Busek. Milana Sredojević, član kluba “Alpbah’ iz Beograda, rekla je u Čaglavici da je komunikacija između mladih iz Beograda i Prištine u začetku i da su za inteziviranje saradnje potrebna sredstva komunikacije. “Postoje pozitivni primeri ali je sve na nivou pojedinačnih slučajeva i organizacija. Potrebno je ohrabriti mlade da rade i učestvuju u procesima koji pospešuju komunikaciju. I ja sam imala predrasude i do pre tri godine nisam poznavala ni jednog Albanca iz Prištine. Slična je situacija i sa većinom mladih ljudi u mom okruženju’, istakla je Sredojević. Da je komunikacija između mladih Srba i Albanaca slaba složio se i predsednik inicijativne grupe “Alpbah’ sa Kosova, Taulant Hodaj ali da sastanak mladih Srba i Albanaca, koji je održan u Austriji daje nadu. “Predrasude nismo mi stvorili nego smo ih nasledili. Kada smo počeli da komuniciramo shvatili smo da nije sve tako kao što smo slušali i da ima puno elemenata koje nismo znali. Iznenadili smo se jer smo se u mnogim stvarima bolje složili nego mladi iz Nemačke i Holandije’, naveo je Hodaj. Debatu na temu “Komunikacija između omladine Kosova i Srbije’, koju je organizovao Evropski pokret “Alpbah’ podržala je Austrijska ambasada u Prištini.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017