Vesti

EULEKS: Istražujemo i napade na novinare

Tužiteljka EULEKS-a, Britanka Maria Bamieh, izjavila je da su zbog sumnje za korupciju pod istragom ministarstva zdravlja i za povratak i zajednice, i da je spremljena optužnica protiv nekoliko osoba osumnjičenih za učešće u posleratnim ubistvima kosovskih novinara.

’Vodim istragu o napadima na novinare, jer su mnogi od njih ubijeni na Kosovu. Mislim da sloboda medija treba da postoji bez obzira što se nekome ne sviđa što oni kažu ili pišu, a novinari moraju da rade, bez obzira da li im prete’, rekla je Bamieh u intervjuu prištinskom listu ’Zeri’. Britanska tužiteljka je kazala da su dva ministarstva pod istragom zbog sumnje za korupciju. ’Trenutno vodim istragu u Ministarstvu zdravlja, vezano za neke tendere, a, kako sam navela, i u Ministarstvu za povratak i zajednice gde optužnica već postoji. Bavimo se uglavnom finansijskim kriminalom i korupcijom’, rekla je Bamieh. Ona je navela da je trenutno u fazi informativnih razgovora i prikupljanja podataka. ’Blokirana sam svakodnevnim intervjuisanjem. Intervjuisala sam osobe sa visokim položajima, ministre, ali i neke druge, takođe na visokim položajima, i sada čekam da vidim u kom smeru ide istraga’, podvukla je Bamieh.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018