Vesti

Tači: Ustavne promene ka okončanju nadgledane nezavisnosti

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je na sednici Vlade da ustavne promene treba da olakšaju okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova.

Tači je rekao da će u procesu ustavnih promena vladin kabinet dati ideje i predloge ne samo u delu koji se odnosi na način izbora predsednika Kosova i izbornu reformu, već i kako bi se olakšao i proces okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova. ’Biće to proces u koji će biti uključen ceo politički i nevladini sektor kako davanjem ideja tako i stvaranjem uslova za široku javnu raspravu. Značajno je da su u komisiju koja će raditi na promenama uključeni predstavnici i vlasti i opozicije. Proces će olakšati okončanje nadgledane nezavisnosti sa jasnim ciljem jačanja i konsolidacije države kao i što skoriju integraciji u NATO i EU’, rekao je Tači. Kosovski premijer je izrazio uverenje da će rasprava o promenama biti praćena idejama koje su u punoj saglasnosti sa realnošću na Kosovu, za demokratsku državu, vladavinu zakona i afirmativno poštovanje prava i sloboda zajednica koje žive na Kosovu. On je pozdravio učešće međunarodnih mehanizama koji se bave ustavnim promenama u tom procesu.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018