Vesti

Veliki četvrtak obeležen u manastiru Gračanica

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je sinoć u manastiru Gračanica večernje sa liturgijom sv. Vasilija Velikog.

Na Veliki četvrtak, koji Crkva obeležava kao spomen Hristove tajne večere sa svojim apostolima, na kojoj je ustanovio svetu tajnu pričešća, u manastiru Gračanica sinoć se okupio oko stotinu vernika, ponajviše dece od kojih je većina primila svetu tajnu pričešća. U večernjim satima u manastiru Gračanica služeno je jutrenje Velikog petka sa čitanjem 12 Jevanđelja o stradanju Hristovom. Kao i ostale službe Strasne nedelje verni narod se okupio kako bi molitveno sa Hristom prošao put ka Golgoti i Raspeću, objavila je Eparhija raško-prizrenska. Episkop Teodosije će danas na Veliki petak boraviti u manastiru Visoki Dečani gde će učestvovati u svečanom iznošenju plaštanice i prisustvovati jutrenju Velike subote sa statijama. S obzirom da se približava praznik Vaskrsenja Hristovog, u školi u selu Donjoj Gušterica održano je takmičenje u farbanju vaskršnjih jaja.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018