Vesti

K. Mitrovica: Slaba primena “Bolonje” na PriÅ¡tinskom univertitetu

Glavni problem studenata PriÅ¡tinskog univeziteta, je neadekvatno sprovoÄ‘enje Bolonjskog procesa i nedovoljno poznavanje studentskih prava. Dekan Filozofskog fakulteta Dragi Maliković priznaje da je primena “Bolonje” jedan od najvećih problema.

Svoja prava studenti mogu ostvariti u saradnji sa studentskim organizacijama koje funkcionišu na svakom fakultetu, ali i direktnim obraćanjem rukovodstvu fakulteta. Glavni problem studenata Prištinskog univeziteta, je sporovođenje Bolonjskog procesa i nepoznavanje studentskih prava, kaže za Kontakt Plus radio predstavnik studentske organizacije Filozofskog fakulteta Vladica Vasić. ’Što se tiče Univerziteta, ono što predstavlja problem jeste sprovođenje Bolonjskog procesa. Mislim da kao i na većini univerziteta u Srbiji, možda je prihvaćena nespremno, tako je i kod nas na univerzitetu u globalu’. Vasić dodaje da je Filozofski fakultet specifičan zbog velikog broja studijskih programa i činjenice da uz one koji studiraju po Bolonji, stoji i veliki broj studenata koji školovanje završavaju po starom programu. ’Studenti pre svega treba da budu upoznati sa svojim pravima, šta oni sami kao idividue mogu da reše, a šta preko nas, preko studentske organizacije. Postoji ta procedura da lakše dolazimo do rukovodstva i do onih koji mogu rešiti problem, nego studenti pojedinačno’, ističe Vasić. On naglašava da se dešavalo da studenti pokušavaju da se sami uhvate u koštac sa problemom, ali se to završavalo uglavnom bezuspešno. Na Filozofskom fakultetu postoji kancelerija Studentske organizacije, koja pruža studentima mogućnost da se posavetuju ali i da iskoriste svoja zakonska prava, kako bi rešili problem bilo da je vezan za nastavu ili neke nepravilnosti u radu. Vladica Vasić ipak dodaje da su studenti u velikoj meri, ne samo neobavešteni, već i prilično pasivni, čak i nezainteresovani da se upoznaju sa svojim pravima. Filozofski fakultet najbrojnija je porodica studenata i profesora, kaže dekan ovog fakulteta Dragi Maliković. Maliković ne poriče da i na ovom fakultetu ima problema, ali kaže da se u saradnji sa studentskim parlamentom i studentskim organizacijama uopšte ti problemi rešavaju. Maliković se slaže da je Bolonja uz probleme političko bezbednosne situacije, jedan od najkrupnijih opštih problema studenata, ali i profesora i da se oni rešavaju u hodu. ’Uvek može bolje, uvek je i potrebno bolje. Studenti rade i u radu stručnih organa, imaju svoje predstavnike u Savetu fakulteta, često ih pozivamo i na sednice nastavnih veća, izbornih veća. Nije sve savršeno i idealno’, kazao je Maliković.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018