Vesti

Potvrđena optužnica za troje Srba

Pretpretresni sudija EULEKS-a u Okružnom sudu u Prištini Horst Proetel, potvrdio je optužnicu protiv troje kosovskih Srba iz Novog Brda, nakon tri puta odlaganja sednice, saopštio advokat optuženih Dejan Vasić.

Optužnica protiv braće Slobodana i Srećka Martinovića i Svetlane Stojanović podignuta je u decembru prošle godine, zbog sumnje da su tokom sukoba na Kosovu počinli krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Kako je navedeno u optužnici koju je tada podnela specijalni tužilac za ratne zločine Merita Bina Rugova, oni su optuženi za teške povrede telesnog integriteta i zdravlja dvojice kosovskih Albanaca iz Novog Brda. Advokat optuženih Dejan Vasić, rekao je Tanjugu, da će odbrana na predstojećem suđenju dokazati neosnovanost tvrdnji iznetih u optužnici. Troje kosovskih Srba iz mesta Bostane kod Novog Brda optuženi su zbog sumnje da su počinili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Istraga protiv osumnjičenih pokrenuta je u oktobru 2009. godine.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018