Vesti

Dom zdravlja Zvečan: Povećan broj pacijenata sa upalom pluća

U Domu zdravlja u Zvečanu adekvatnu lekarsku pomoć dnevno zatraži oko 80 dece. Ove godine primetno povećan broj pacijenata sa upalom pluća.

Pedijatar u Domu zdravlja u Zvečanu Gordana Radovanović za Kontakt Plus radio kaže da je povećan broj pacijenata sa jednoličnim simptomima koji podsećaju na simptome gripa. Radi se o povišenoj temperaturi, kašlju, sekreciji iz nosa, malaksalosti, bolovima u mišićima i zglobovima. ’Statistički gledano od januara ove godine pa do sada povećan je broj pacijenata sa upalom pluća, pogotovo virusne etiologije. Ne moraju da budu praćene visokom temperaturom. Znači, dete dođe zbog nekih drugih simptoma i onda na osnovu pregleda, laboratorijskih analiza i rendgenskog pregleda otkrijemo da dete ima upalu pluća. Naravno, biva terapijski pokriveno, adekvatno lečeno. Do sada nije bilo nekih komplikacija’, istakla je dr Radovanović. Velike temperaturne promene, razlike u atmosferskom pritisku, samim tim i dolazak proleća, prema rečima dr Radovanović, negativno se reflektuju na decu oslabljenog imuniteta. Ističe da treba uzimati vitaminsku vitaminsku terapiju i dosta tečnosti. ’Kada kod dece primetite da su malaksala, lošeg raspoloženja i apetita, ne moraju da imaju temperaturu, trebalo bi javiti se lekaru. To obično može biti bezazlena infekcija, neka malo komplikovanija pa čak i upala pluća. A ako dete ima temperaturu iznad 38 stepeni, takođe se obavezno javiti se lekaru. Antibiotike nikako ne treba davati na svoju ruku. Sve ostalo ćemo mi preuzeti u okviru svojih mogućnosti’, kazala je dr Radovanović.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018