Vesti

Baroso neće posetiti Kosovo

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, prilikom posete regionu, neće posetiti Kosovo, Srbiju i Albaniju, rekli su danas izvori unutar EK.

Kako piše prištinski dnevnik Koha ditore razlozi za ’zaobilaženje’ su različiti. Što se tiče Srbije i Albanije, Baroso je prošlih nedelja već imao sastanke sa premijerima ovih zemalja, a evropski komesar za proširenje Štefan File posetio je Beograd i Tiranu. Kako su naveli izvori iz Evropske komisije, oko odluke da ne idu na Kosovo, neke diplomate su priznale da postoji mogućnost da je ’to vezano za pogoršan imidž Kosova i njenih lidera’. Podsetili su ’da je pravilo da svaki novi premijer ili predsednik sa Balkana prvo poseti Brisel, kao simboliku njihovih orjentisanja, ali i posle 40 dana na vlasti, premijer Kosova u drugom mandatu nije bio u Briselu’. Ako se ništa ne promeni u poslednjem trenutku, očekuje se da Baroso počne balkansku turneju 7. aprila posetom Zagrebu a zatim u Sarajevu, Podgorici i Skoplju.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018