Vesti

Dogovor kosovske i makedonske policije

Dogovor o zajedničkom patroliranju duž granice juče su u Skoplju potpisali ministri unutrašnjih poslova Makedonije i Kosova Gordana Jankulovska i Bajram Redžepi.

Posle potpisivanja oni su ocenili da dogovor otvara prostor za pojednostavljenje procedure za zajedničko upravljanje granicom radi veće bezbednosti. Jankulovska je pokrenula inicijativu za uspostavljanje zajedničkog centra za prekograničnu policijsku saradnju, kakav Makeodnija već ima sa Bugarskom. Redžepi je istakao da bi, pošto Kosovo ispuni uslove za uvođenje biometrijskih dokumenta, trebalo razmišljati i o ideji za prelaz granice samo sa ličnom kartom, prenosi Blic. Granica između Makedonije i Kosova sada važi za mesto brzog prebega kriminalaca posle počinjenih zločina u Makedoniji. Veliki broj slučajeva još nije rešen. Jankulovski je prošle godine vlastima na Kosovu uputila listu na kojoj je 70 lica koje Makedonija traži zbog počinjenog kriminala. Prema rečima Redžepija, veći broj njih je uhapšen i služi kaznu na Kosovu.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018