Vesti

Seča badnjaka na centralnom Kosovu

Na centralnom Kosovu nedaleko od Gračanice oko hiljadu Srba sečom badnjaka započelo je obeležavanje Badnjeg dana.

Zbog bezbednosti, Srbi poslednjih deset godina u seču badnjaka ne idu u ranu zoru, kao što običaj nalaže, već u šumu odlaze oko devet sati uz policijsku pratnju. Među okupljenima u hrastovoj šumi pored Gračaničkog jezera bilo je puno mladih ljudi i dece koji su ove godine poželeli bolje i srećnije dane i više slobode i uspeha. Nešto stariji očekuju da će dani koji nam predstoje doneti više stabilnosti i značajniji povratak raseljenih Srba na Kosovo. Slaviša Delibašić i njegov četvorogodišnji sin Svetozar poželeli su svim srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji zdravlja, sreće i uspeha u narednoj godini. „Da nam Bog da puno zdravlja i sreće, da ne oskudevamo ni u čemu. Voleo bih da se okupljamo u još većem broju narednih godina“, kazao je Delibašić.   Među onima koji se nadaju da će uslovi života za Srbe u Pokrajini biti bolji su i omladinci iz Čaglavice koji su organizovano otišli u seču badnjaka.  “Želim da naredna godina bude stabilnija, uspešnija, neka nam budućnost bude izvesnija i bolja jer neizvesnost ubija, ’ rekao je Slobodan Mitrović. Badnji dan biće svečano obeležen u porti manastira Gračanica u popodnevnim satima, gde će se po tradiciji paliti badnjak.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017