Vesti

Dž. Galuči: Da bi se izbegli nemiri Tači će preživeti kao premijer

Kako protiče vreme od obelodanjivanja izveštaja Dika Martija saznaje se za sve više međunarodnih aktera koji su bili upoznati s nedelima za koja se optužuje Hašim Tači, piše danas Politika.

Sada i bivši američki diplomata i regionalni predstavnik Ujedinjenih nacija za sever Kosova Džerard Galuči priznaje da, kada je čuo glasine o trgovini ljudskim organima, zaista nije poverovao u njih’, jer je to izgledalo ’tako varvarski’. On u intervjuu za Politiku kaže da ’možda ni drugi nisu želeli da veruju u to’, ali da je ’za neke postojala i motivacija da ne ’talasaju’ i ljuljaju brod, da ništa ne bi dovodilo u loš kontekst nezavisno Kosovo koje su pokušavali da stvore’. Mada kaže da ’nema sumnje’ da će UNMIK u potpunosti sarađivati u utvrđivanju istine, Galuči veruje i da će Tači ’preživeti kao premijer’. ’Svašta može da se desi u politici. Ali... zemlje ’kvinte’, a naročito SAD, sve su stavile u ruke Tačiju i nemaju neku prihvatljivu alternativu za njega... Zato mislim da će Tači preživeti kao premijer da bi se izbegli nemiri’, rekao je on. ’To, međutim, može dovesti do toga da se Evropljani konačno suprotstave američkoj tvrdoj liniji prema Srbima. Čini se da bi barem neki od njih, verovatno ne i Britanci, bili spremniji za kompromis s Beogradom, uključujući i specijalni status za sever’, ocenio je Galuči. Na pitanje da li je ipak reč o kraju Tačijeve političke karijere, pošta ga diskredituju i brojne neregularnosti na izborima, on je odgovorio da ’loše ponašanje lidera ne mora uvek da proizvede političke posledice odmah’. ’Tačiju još nije dokazano da je kriv za bilo šta. A nepravilnosti na nedavnim izborima nisu nešto što je specifično samo za Kosovo. Sve dok se ne dokaže da je Tači kriv za nešto ozbiljno, izricanje presude je preuranjeno’, zaključio je Galuči.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017