Vesti

Potvrđena optužnica u slučaju “Blaca”

U Okružnom sudu u Prištini potvrđena je optužnica protiv Fahredina Gašija i Husri Rame, osumnjičenih u ’slučaju Nazima Blace’.

Iako je optužnica potvrđena, još uvek nije poznato kada će početi suđenje, izjavio je prištinskim medijima portparol EULEKS-a Blerim Krasnići. Gaši je prvi osumnjičeni u slučaju ’Blaca’. On je pred istražnim sudijom EULEKS-a izjavio da je apsolutno nevin uprkos tome što ga Specijalno tužilaštvo Kosova tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Po tužbi, on je zajedno sa Nazimom Blacom, koga je Okružni sud u Prištini proglasio svedokom saradnikom, u svojstvu pripadnika OVK ušao u kuću Saljiha Gašija i ubio ga iz automatskog oružja u okolini Lipljana 15. juna 1999. godine. Kao nevin se izjasnio i drugooptuženi Husri Rama, osumnjičen za pomaganje počiniocima krivičnog dela. Podizanje optužnice protiv Gašija i Rame je prva u ’slučaju Nazima Blace’. Nazim Blaca u javnosti je poznat po priznanju da je nakon sukoba na Kosovu grupa egzekutora tajne obaveštajne službe vršila političke likvidacije protivnika vladajuće Demokratske partije Kosova.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017