Vesti

Protest lekara povodom 100 dana blokade telefona

U službi Hitne pomoći u Lapljem Selu danas će simbolično u 12 sati i 5 minuta biti izveden performans povodom sto dana od prekida telefonskih veza mobilnih operatera Srbije na Kosovu i Metohiji.

Lekari će apelujući da se problem prekinutih veza što pre reši poslati pisma na sto različitih adresa, između ostalog Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, OEBS-u, UNMIK-u, EULEKS-u, Ministarstvu zdravlja Srbije, brojnim ambasadama i drugima. Dr Nikola Kostić, internista u Domu zdravlja u Gračanici izjavio je za KIM radio da će zdravstveni radnici izvesti ovaj performans ne bi li pomogli da se telefonske veze ponovo uspostave.  “U pismu apelujemo na sve one koji su u mogućnosti da pomognu u ponovnom uspostavljanju telefonskih veza iz humanih razloga jer je zbog telefonske blokade jedan život  već izgubljen. Bilo je i nekoliko slučajeva gde su naši lekari intervenisali u poslednjim sekundama, reč je o saobraćajnim udesima, infarktima i oštećenjima mozga’, kazao je dr Kostić. Dr Kostić dodaje da je broj poziva pacijenata u službi Hitne pomoći u Lapljem Selu drastično opao i da sada savete lekara dnevno traži tek pet, šest pacijenata, dok je do 26. septembar, do kada su telefonske veze funkcionisale, lekarsku pomoć i savete tražilo oko 50 ljudi dnevno.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017