Vesti

Galuči: Zemlje kvinte znale za Martijev izveštaj

Zemlje kvinte - SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija, gotovo sigurno su znale za ono što je navedeno u izveštaju Dika Martija o Kosovu, jer su imale informacije, sredstva i dugu istoriju rada sa OVK, izjavio je bivši američki diplomata i regionalni predstavnik UN za sever Kosova Džerard Galuči.

’I bez obzira na to šta je istina o trgovini organima, svi znaju da se postavljalo pitanje umešanosti nekih od najviših lidera u međunarodni kriminal i korupciju... Međunarodni zvaničnici su prelazili preko problema da ne bi izazivali Albance. Udovoljavali su im kako ne bi pravili veće probleme’, rekao je Galuči u intervjuu ’Politici’. Primera radi, prema njegovim rečima, ’opšte je poznato da su sa svojim težnjama za stvaranje velike Albanije, Albanci često bili pretnja regionalnoj stabilnosti - sve dok nisu dobili svoj put na Kosovu’. Što se političkog uticaja tiče, naveo je on, stvar je jasna: kao što su mnogi primetili, izveštaj prikazuje Kosovo i njegovo rukovodstvo u veoma lošem svetlu, prenosi Tanjug.  ’Mislim da će, već zaustavljeni proces priznanja Kosova, ostati zaglavljen, a politički položaj Beograda u bilo kom dijalogu s Prištinom će biti jači’, smatra Galuči. Prema njegovim rečima, zemlje ’kvinte’, a naročito SAD, sve su  stavile u ruke Hašimu Tačiju i nemaju neku prihvatljivu alternativu za njega.  ’Iz nekih razloga, možda zbog toga što ga je teže kontrolisati, nisu ništa učinili da pomognu Ramušu Haradinaju, koji je autentičan lider kosovskih Albanaca i pametniji je i pragmatičniji nego većina drugih. Ali neki veruju da Amerikanci stoje iza nastojanja da se on drži van Kosova’, naveo je bivši američki diplomata. On je zapitao koga još ’kvinta’ može da nađe kako bi držala kosovske Albance pod kontrolom i ko bi pevao njihovu pesmu?’Zato mislim da će Tači “preživeti’ kao premijer kako bi se izbegli nemiri. Ali, ovi navodi (iz izveštaja) mogu da dovedu do toga da se zapadni Evropljani konačno suprotstave američkoj tvrdoj liniji prema Srbima. Čini se da bi barem neki od njih, verovatno ne i Britanci, bili spremniji za kompromis s Beogradom, uključujući i specijalni status za sever’, kazao je Galuči.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017