Vesti

D. Šutanovac: Ne očekuju se nemiri na Kosovu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da ne očekuje nemire na Kosovu sa početkom dijaloga Beograda i Prištine, za koji smatra da mora da počne u najkraćem mogućem roku.

’Ukoliko se pokrene istraga povodom izveštaja Dika Martija, može se očekivati da se na neki način pobune oni koji bi bili procesuirani. Verujem da međunarodna zajednica i sve institucije na Kosovu i Metohiji brinu o tome i mogu da obezbede stabilnost’, istakao je Šutanovac u intervjuu ’Blicu’. Šutanovac je rekao da je Srbija spremna za razgovore i već duže vreme upozorava da Priština pokušava da ih izbegne. ’Neophodno je da pregovori počnu u najkraćem mogućem roku kako bismo pronašli rešenja za osnovne životne protrebe ljudi koji žive na Kosovu, a da bi kasnije išli ka prevazilaženju opštijih i većih problema’, kazao je Šutanovac. Povodom izveštaja Dika Martija, on je rekao da je konačno došlo vreme za procesuiranje onih koji su palili naše manastire koji su svetska kulturna baština, koji su činili ratne zločine. ’Dijalog će morati da otvori pitanje zašto nisu procesuirani oni čija se lica vide na snimcima i fotografijama koji dokazuju zločine“, dodao je Šutanovac. On je istakao da se svetska javnost napokon suočila sa činjenicom da na Kosovu i Metohiji nije izvršena demokratizacija na način kako se prikazuje u određenim medijima i da Hašim Tači, koji je devedesetih imao izuzetno važnu ulogu u takozvanoj OVK, koja je evidentno činila ratne zločine, treba da se nađe na listi odgovornih. ’Na teret su mu stavljene izuzetno ozbiljne optužbe i verujem da će morati da se istraže do kraja. Istraga treba konačno da pokaže da li je Tači “zmija’ kako ga zovu njegovi sunarodnici ili nije’, kazao je Šutanovac, a prenosi Tanjug.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017