Vesti

Sukob u ERP i ekonomska kriza obeležili 2010. godinu

Politički predstavnici Srba sa Kosova smatraju da je 2010. godinu obeležila odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o pokrajini, ekonomska kriza, previranja u Eparhiji raško-prizrenskoj i izveštaj Dika Martija.

Predsednica NVO ’Evropski pokret’, Rada Trajković, smatra da je prošlu godinu obeležio sukob unutar Srpske pravoslavne crkve, što se, po njenim rečima, odrazilo na čitav prostor Kosova i Metohije. ’To je donelo destabilizaciju između samih vernika, ali i unutar same crkve tako da je to za mene jedan od najtežih trenutaka u ovoj godini’, kazala je Trajkovićeva za Kontakt Plus radio. Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić, u izjavi za Kontakt Plus radio je kazao da je godina koja je za nama bila izuzetno ekonomski teška i da je pokazala da vladajuća koalicija nije spremna da vodi nacionalnu politiku prema Kosmetu. ’Najveći neuspeh tokom prošle godine je, da tako kažem, antinacionalna politika koju pre svega sprovodi predsednik Srbije Boris Tadić. Setimo se samo Srebrenice, Ustava Vojvodine, našeg debakla na Međunarodnom sudu pravde u Hagu i Njujorku i na kraju krajeva pristanak da se vode tzv. tehnički pregovori sa Albancima što na neki način imitira da se radi o pregovorima dve države što je suprotno i Ustavu i zakonu države Srbije’, istakao je Jakšić. On je dodao da je i izveštaj Dika Martija takođe obeležio 2010. godinu i do tančina razotkrio nastajanje još jedne albanske države na Balkanu, na način da su temelji te države rađeni na temelju srpske nesreće i krvi.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017