Vesti

Hašim Tači: Izveštaj ugrožava dijalog

Kosovski premijer Hašim Tači ponovo odbacio kao neistinit izveštaj izvestioca SE Dika Martija u kojem se on povezuje s trgovinom organima. Kaže da izveštaj predstavlja napad na predstojeći dijalog Prištine i Beograda.

U ekskluzivnom intervjuu za B92, odlazeći premijer Kosova Hašim Tači je govorio o posledicama koje je po međunarodni ugled Kosova imao izveštaj izvestioca SE Dika Martija. Tači je, između ostalog, rekao da se Marti, tokom njegove posete Prištini prilikom izrade izveštaja nije sreo sa kosovskim premijerom. ’Nismo se sreli zato što nije tražio da se sastanemo. Da je tražio sastanak, ja bih se sreo sa njim’, rekao je on. Tači je kazao da je Martijev izveštaj neistinit, da predstavlja izmišljotinu i podmetanje i da ne sadrži činjenice. To je, ocenio je kosovski premijer, rasistički izveštaj koji podseća na ministra propagande nekadašnje nacističke Nemačke Jozefa Gebelsa. ’Izveštaj predstavlja napad na ugled Kosova. On je usmeren protiv Kosova, albanskog naroda i mene, ali i protiv SAD, UN i NATO’, rekao je on. Tači je rekao da nijedna zemlja u regionu nije imala tako snažno međunarodno prisustvo kao Kosovo i da je ono čime se Marti bavi već tri puta do sada bilo međunarodno istraženo. ’Ova okolnost je istražena tri puta: od strane Haškog tribunala, UNMIK-a i EULEKS-a. Ja imam poverenje u pravosudni sistem. Ove izmišljotine i podmetanja će pasti u vodu’, kazao je Tači. Tači je rekao da Martijev izveštaj ugrožava i predstojeći dijalog između Prištine i Beograda. ’Ja sam izrazio moju spremnost da se sastanem sa predsednikom Tadićem, da bi kao dva najlegitimnija lidera naših država, Kosova i Srbije, okončali vekovni konflikt i otvorili novo poglavlje među nama kao državama’, rekao je on. Odlazeći premijer Kosova je rekao da izveštaj ni u jednom slučaju neće uticati na izolaciju Kosova. ’Naprotiv, mi imamo sjajne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom’, kazao je Tači za B92.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018