Vesti

EULEKS rešio 30 slučajeva u sudu u Kosovskoj Mitrovici

“EULEKS-ove sudije koje rade u Okružnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice do danas su donele ukupno 30 presuda i uglavnom su procesuirana teška krivična dela”, izjavio sudija Klaus Jung.

Jung je za Kontakt plus radio izjavio da u Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici radi šest međunarodnih sudija i da  će im se uskoro pridružiti još jedan, čime će moći da budu formirana dva  sudska veća. ’U Okružnom sudu zatekli smo oko 2.000  kriminalnih slučajeva i hiljadu građanskih. Koliko mi je poznato, u Opštinskom sudu ima oko 20.000 slučajeva koji čekaju na obradu, što ne znači da će biti doneto toliko presuda’, rekao je on. Jung je kazao da će tek kada se EULEKS-ovim sudijama i tužiocima  pridruže kolege sa Kosova i građani moći da računaju na rešavanje  nekih sitnijih kriminalnih dela, za koje EULEKS nije nadležan. ’Imamo veoma dobro pripremljene kancelarije za lokalne kolege.   Što se tiče nas, oni se mogu vratiti čak i danas, sutra, bilo kada’, rekao je Jung. Advokat iz Kosovske Mitrovice Dejan Vasić, rekao je da na  severu Kosova funkcionišu dva odvojena pravna poretka - srpski i kosovski, ali da nije mali broj slučajeva gde građani svoje predmete ne mogu rešiti ni u  jednom od ovdašnjih sudova. ’Postoji određeni broj predmeta za koje se javljaju građani koje ne mogu da reše ni u jednom, ni u drugom sudu. To su najčešće parnice  koje se odnose na nadoknadu štete, ometanje poseda itd. Postoji veliki broj  krivičnih predmeta iz nadležnosti opštinskog suda koji su na čekanju i koji  još nisu rešeni’, rekao je Vasić. On je dodao da građani koji su u takvoj situaciji nemaju  alternative osim da čekaju da Opštinski sud u Kosovskoj Mitrovici počne da radi punim kapacitetom i čekaju vreme da njihov predmet, odnosno parnica dođe na red. “S druge strane, Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici (srpski) rešava sve vrste radnih sporova, a počeli su da sude i lakša  krivična dela iz nadležnosti Opštinskog suda’, tvrdi on. ’Na neki način, Osnovni i Viši sud u Kosovskoj  Mitrovici su  počeli da ozbiljnije rade na predmetima koje im podnose građani. Kao  advokat sam zadovoljan kako i na koji način oni to rešavaju’, rekao je  Vasić. Nakon upada UN policije u zgradu Suda u severnom delu Kosovske  Mitrovice, u martu 2008. godine, gde su se nalazili srpski pravosudni radnici, sud  je bio u potpunosti zatvoren do oktobra iste godine. Sada u ovom sudu rade samo međunarodne sudije i tužioci iz EULEKS-a.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018