Vesti

Kosovske institucije krive za CEFTA

’Kosovske institucije nisu se ozbiljno bavile zastupnošću Kosova u orgnanizaciji CEFTA’, izjavio predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Grdžaliju je izjavio da će Priština od januara preuzeti predsedavanje tom organizacijom, ali bez isticanja simbola Kosova na zvaničnim skupovima. On je dodao da će u okviru predsedavanja Kosova sporazumom CEFTA, sastanci biti održavani po ’Gimnih’ metodi, ali ne u Prištini, već u Briselu, preneo je Tanjug. Predsednik PKK je optužio Ministarstvo za trgovinu i industriju za pitanje CEFTA, tvrdeći da za neuspeh tog sporazuma, što se tiče Kosova, nisu krivi samo stranci. Grdžaliu je ocenio da korupcija i kriminal ometaju strane investicije na Kosovu, ističući da je 2010. bila godina u kojoj je ostvareno najmanje stranih investicija. “Narušena slika Kosova je bila glavna prepreka za privlačenje stranih investicija’, rekao je Grdžaliu. “Imidž je pretrpeo štetu zbog neviđene institucionalne birokratije, što potvrđuje i izveštaj Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda’, istakao je Grdžaliu. On je tražio stvaranje ekonomske diplomatije, radi poboljšanja imidža Kosova koji je, kako je istakao, ’najviše oštećen izveštajem Dika Martija’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018