Vesti

Martijev izveštaj i proširenje EU

Evropske institucije su ovih dana otišle na odmor bez jasnog stava o izveštaju Dika Martija iz Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu, a najjasnija poruka iz Brisela o tome do sada je bila da nije reč o izveštaju koji je sačinilo neko od tela Unije i da tek treba istražiti njegove navode, javlja Glas Amerike.

Martijev izveštaj, kao i stav Nemačke i Francuske da je proširenje zone bez granica unutar Evropske unije (EU) na Bugarsku i Rumuniju preuranjeno, kako navodi Glas Amerike, po mnogima su novi elementi koji bi mogli uticati na budućnost proširenja EU. Dok se čeka da zvanični Brisel zauzme stav o tome, njegovi zvaničnici poručuju kredibilitet Unije nije doveden u pitanje, niti će se prekršiti obećanje dato Zapadnom Balkanu o evropskoj budućnosti. Sa druge strane, energično se odgovora da će, ako se navodi iz Martijevog izveštaja pokažu tačnima, tada prvi na udaru biti kredibilitet Brisela, koji je na Kosovu ozbiljno angažovan, sa kosovskim zvaničnicima ima ozbiljan dijalog i sprema se da ga još više produbi. Evropski komesar za proširenje Štefan File, upitan da li izveštaj o Kosovu, kao i zajednički stav Nemačke i  Francuske da Bugarska i Rumunija nisu još spremne za priključenje prostoru Šengena, dovode u pitanje nastavak proširenja, rekao da je ove godine proces proširenja, uprkos svemu, dobio osnažen kredibilitet. ’Ako pogledate kako smo osnažili ceo proces na osnovu lekcija koje smo naučili, kako smo jasno postavili i naglasili elemente kakvi se vrednuju tokom procesa, kako smo od toga načinili istinski politički proces u kojem  postoje brojne mogućnosti da države članice Unije mogu kontrolisati proces pristupanja svake od država, mislim da možemo sa sigurnošću reći da je celokupni proces proširenja istinski osnažen’, istakao je Štefan File. Medjutim, prave reakcije na kosovski izveštaj Dika Martija i njegove moguće posledice po evropsko raspoloženje za proširenjem, treba očekivati početkom naredne godine, kada će se o njegovom izveštaju izjasniti Savet Evrope. To, kako ocenjuje Glas Amerike, zvaničnom Briselu neće ostaviti mogućnost da izbegne reagovanje, što bi, u  slučaju da se navodi izveštaja pokažu tačnima, moglo još više udaljiti Evropljane od želje da se jednom sa prostorom Zapadnog Balkana nadju pod istim krovom, prenosi FoNet.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018