Vesti

Ministarstvo za KiM: Rezolucija i Marti obeležili 2010. g.

Predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju smatraju da je 2010. godinu obeležila odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o Kosovu i izveštaj Dika Martija.

Ministar za Kosovo i Metohiju, Goran Bogdanović, kaže da je 2010. godinu obeležila Rezolucija u Generalnoj Skupštini UN-a i odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji. “Doživeli smo razočarenje odlukom Međunarodnog suda pravde ali smo u saradnji sa EU i našim prijateljima u svetu uspeli da usaglasimo Rezoluciju koja je doneta u Generalnoj Skupštini. U tom smislu sada očekujemo početak dijaloga sa Prištinom ge ćemo rešavati svakodnevne probleme ljudi koji žive na Kosovu i probleme koji opterećuju i jedne i druge znači i Srbe i Albance’, izjavio je ministar Bogdanović Kontakt plus radiju. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović, navodi da je godina na izmaku bila jako teška i da je veliko razočarenje donela odluka Međunarodnog suda pravde ali da je Rezolucija UN o Kosovu donela pomak. “Kraj godine obeležen je izborima na Kosovu koje Vlada Srbije nije podržala pa nije ni bilo očekivano da će izlaznost biti prevelika. Ovaj broj koji je izašao nije za potcenjivanje  i trebao bi da bude signal upozorenja za sve nas, da se gubi komunikacija ili da je ona loša jer sa svakim čovekom više koji izađe na ove izbore pokazuje da Vlada Srbije zapravo ima manji uticaj na tom prostoru’, kaže Ivanović.  On je kao najznačajniji događaj u godini na izmaku označio izveštaj izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, ističući da 1999. godine “nije bio ubeđen u tu priču, ali da je dobro što se našao hrabar čovek da istinu iznese na videlo’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018