Vesti

Tači obećava viznu liberalizaciju 2011. godine

Premijer Kosova u ostavci, Hašim Tači, u intervjuu za BBC na albanskom, izjavio da će Kosovo u 2011. biti veoma blizu vizne liberalizacije sa EU.

Prethodna godina je, prema njegovoj oceni, bila „istorijska za izgradnju državnosti Kosova“, puna izazova i problema koji su uspešno prevaziđeni. Govoreći o izazovima naredne godine, Tači je obećao da će Kosovo do kraja 2011. biti vrlo blizu liberalizaciji viza sa EU, a da će do kraja njegovog četvorogodišnjeg mandata na položaju premijera postati članica NATO-a. Tači je ocenio da su izbori od 12. decembra bili ’prvi slobodni izbori na nezavisnom i suverenom Kosovu i da su dostigli visoke međunarodne standarde koje su visoko ocenile i SAD i EU, kao i ostali međunarodni posmatrači“. ’Nema sumnji, ima izjava o neslaganjima sa rezultatima, ali je to nedostatak političke kulture ili izražavanje nezadovoljstva izbornim rezultatima nekih političkih partija koje nisu osvojile poverenje građana’, rekao je Tači. Tači je rekao da će vladu formirati sa predstavnicima političkih opcija kojima je cilj budućnost Kosova. O Isi Mustafi, predsedniku najveće oponentske partije, Demokratskog saveza Kosova, Tači je kazao da on ne pripada ni budućnosti ni pošlosti.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018