Vesti

OEBS: Popraviti uslove u pritvornim ustanovama

Uslovi za život u pritvornim ustanovama na Kosovu su zadovoljavajući, ali još postoje problemi koje treba da reše relevantne institucije, navodi izveštaj koji je Misija OEBS-a na Kosovu predstavila danas.

Izveštaj, nazvan „Ulovi u pritvornim ustanovama na Kosovu“ procenjuje uslove za život u pritvornim ustanovama širom Kosova. Izveštaj ukazuje da su uslovi u suštini zadovoljavajući. „Problem nedostatka prostora i prenatrpanost  treba rešiti u broju pritvornih ustanova. Razloge za zabrinutost predstavljaju i neadekvatno prirodno osvetljenje i protok vazduha u nekim ćelijama, toaleti i kupatila u lošem stanju kao i neadekvatan prostor za vežbanje na otvorenom u nekoliko pritvornih centara“kaže se u delu izveštaja koji je OEBS dostavio KIM radiju.  Izveštaj je zasnovan na aktivnostima nadgledanja Misije koje su sprovedene tokom 2009 i 2010. godine i treba da posluži kao sredstvo koje će pomoći institucijama da uklone identifikovane nedostatke. Izveštaj takođe pohvaljuje odličnu saradnju kosovske popravne službe u sprovođenju aktivnosti nadgledanja.  „U suštini, standardi u ustanovama kosovske popravne službe su zadovoljavajući. Međutim,. treba preduzeti korake kako bi se obezbedila veličina ćelija dovoljna za broj pritvorenika i ispunili međunarodni standardi“ – rekla je Suzan Heintz, direktor OEBS-ovog odeljenja za ljudska prava i zajednice.  „Lokalne institucije treba da pojačaju svoje napore kako bi osnovale održiv lokalni mehanizam za nadgledanje pritvora. Takav mehanizam bi koordinisao napore raznih lokalnih organizacija i institucija koje rade u oblasti nadgledanja pritvora“, zaključila je Heintz.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018