Vesti

EULEKS podigao optužnicu protiv tri osobe

Tužilac EULEKS-a podigao je optužnicu protiv tri osobe, tereteći ih za trgovinu drogom i organizovani kriminal.

Optužnica je podignuta 23. decembra, a slučaj je rezultat velike istrage koju je od kraja 2008. godine sprovela kosovska policijska direkcija za organizovani kriminal, na čelu sa EULEKS-ovim specijalnim tužiocem, navodi se u saopštenju EULEKS-a dostavljenom KIM radiju. Dodaje se da je, zbog prekogranične prirode ove organizovane kriminalne grupe, istraga sprovedena u saradnji sa kolegama iz policije i tužilaštava iz zemalja Balkana i zapadne Evrope. Dve optužene osobe uhapšene su na Kosovu 27. maja, a treća 4. decembra, na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao E ULEKS-a pretpretresni sudija. Pretpretresna faza postupka je kasnije preneta na kosovsko pravosuđe. Sva lica su zadržana u pritvoru. Nakon podizanja optužnice, tročlano sudsko veće kosovskih sudija je 24. novembra naložilo produženje pritvora za sve tri optužene osobe za još dva meseca. Rasprava o potvrđivanju optužnice je predviđena za početak 2011. godine. EULEKS ne navodi imena optuženih.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018