Vesti

Od marta KFOR ostaje bez tri hiljade vojnika

Komandant multinacionalnog bataljona Sever, pukovnik Frank Barera, izjavio je danas da će od 1. marta 2011. godine broj vojnika KFOR-a na Kosovu biti smanjen sa 8 na 5 hiljada.

Takođe, od 1. marta naredne godine pristupa se restrukturiranju trupa KFOR-a što podrazumeva ukidanje dosadašnje četiri zone odgovornosti i formiranje dva bataljona koji će delovati na celom Kosovu. Komande ovih bataljona biće u američkoj bazi Bondstil kod Uroševca i u Peći, dok glavni štab KFOR-a ostaje u Prištini. Pukovnik Barera je na konferenciji za novinare u KFOR-ovom kampu “Belveder’ kod Kosovske Mitrovice ocenio da je situacija u njegovoj zoni odgovornosti stabilna ali i dalje osetljiva. On je međutim istakao da smanjenje broja vojnika KFOR-a neće uticati na bezbednost. “Bitni su način i akcija, i to je bitno za bezbednost. Prelazimo  na situacije gde smo bili fiksirani po zonama, a sada ćemo biti mobilniji, reaktivniji,   a ono što treba da znate je da ćemo od marta imati manevarske snage koje će moći da intervenišu svuda’. Primopredaja dužnosti u sektoru Sever  biće izvršena 7. januara 2011. godine. Pukovnika Franka Bareru će na poziciji komandanta multinacionalnog bataljona Sever zameniti pukovnik Benuit Ru.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018