Vesti

K. Mitrovica: SZOKIM usvojila Martijev izveštaj

Delegati Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije (SZOKIM) prihvatili su stav specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima Hašima Tačija nad Srbima sa Kosova i Metohije.

U zaključcima sa današnje 18. sednice, koje je pročitao predsednik Radovan Ničić, SZOKIM zahteva od pravosudnih organa Srbije da organizuju suđenje Hašimu Tačiju jer, kako se navodi, EULEKS nije sposoban za to, imajući u vidu da su obustavili istragu povodom ubistva srpske dece u Goraždevcu kao i oslobađajuće presude za onog ko je podmetnuo bombu pod autobus Niš ekspresa kada je ubijeno 20 ljudi. ’SZOKIM zahteva od vlasti u Beogradu da se pozabavi i odgovornošću ostalih albanskih prvaka za projektovano etničko čišćenje i progon više od 220 hiljada Srba. SZOKIM očekuje da režim Borisa Tadića zatraži od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da ta priznanja povuku zbog zločina nad Srbima ’, navodi se u zaključcima. SZOKIM očekuje i da vlast u Beogradu stopira pregovore sa Prištinom.  ’Izjava Borisa Tadića da će voditi pregovore sa Hašimom Tačijem dok se ne dokaže njegova krivica je besmislena jer ako se dokaže da je kriv valjda će biti u zatvoru a ne za pregovaračkim stolom sa predsednikom Srbije’, navedeno je u zaključcima sa današnje sednice SZOKIM.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018