Vesti

V. Ćitaku: Negativan uticaj Martijevog izveštaja

Zamenica kosovskog ministra spoljnih poslova Vljora Čitaku izjavila je da je izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija negativno uticao na percepciju drugih zemalja o Kosovu, a time i na aspekt priznavanja Kosova.

Ćitaku je, kako prenosi Tanjug, na konferenciji za novinare u Prištini kazala da nakon izveštaja u kojem se govori u odgovornosti kosovskog premijera Hašima Tačija u trgovini  ljudskim organima nestalih kosovskih Srba, očekuje angažovanje Ministarstva spoljnih poslova Albanije, ali i drugih prijateljskih zemalja da lobiraju za Kosovo za veći broj priznanja nezavisnosti.  Zamenica ministra, pošto je Skender Hiseni podneo ostavku kad i svi ministri Demokratskog saveza Kosova, kazala je da je 2010. godina bila uspešna sa aspekta  angažovanja MIP-a.  Kao uspeh Ćitaku je navela odluku Međunarodnog suda pravde kojom je, kako tvrdi, legalizovano jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, a potom i usvajanje Rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.  Ćitaku je navela da MIP u 2011. godini očekuju mnogi izazovi, među kojim i osnaživanje subjektiviteta Kosova na međunarodnoj sceni.  Kosovo je tokom ove godine priznalo osam država, odnosno 72 od jednostrano proglašene nezavisnosti u februaru 2008. godine.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018