Vesti

VBA će dostaviti sve o trgovini organima

Direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač izjavio je da će Agencija skupštinskoj delegaciji dostaviti sve informacije o trgovini organima na Kosovu, pred njen odlazak na predstojeću Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope.

Kovač je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost rekao da je ta agencija prikupljala podatke o tome i sve predala Tužilaštvu za ratne zločine, koje odlučuje o tome da li su te informacije validne, prenosi Beta. ’Od 1999. godine do danas kontinuirano se radi na prikupljanju podataka, ali ono što smo prikupili nije bilo dovoljno za procesuiranje’, rekao je on i dodao da je u toku predistražni postupak i da su svi podaci do kojih su došle VBA i druge agencije predati Tužilaštvu za ratne zločine. Kovač je kazao da je do dokaza teško doći jer su, između ostalog, zbog zastrašivanja neki svedoci odustali od svedočenja. On je naglasio da od te agencije niko nije tražio originalna dokumenta za istragu i da VBA nema klasičan dosije premijera Kosova u ostavci Hašima Tačija.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018