Vesti

Dik Marti koristio i podatke BIA

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti koristio je za svoj izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu i podatke Bezbednosno informativne agencije (BIA) Srbije, piše Koha ditore.

List je imao uvid, kako se navodi, u izveštaj BIA iz 2003. godine, u kome srpska tajna služba opisuje ’terorističku mrežu Albanaca’. U izveštaju se ne govori o trgovini ljudskim organima, ali se pominju različite grupe Albanaca u vezi sa trgovinom oružjem, narkoticima i ljudima. U izveštaju, piše Koha, ’kao što se i očekivalo’ BIA opisuje OVK, a zatim i OVPBM i Nacionalnu Oslobodilačku Armiju, kao terorističke grupe koje se bave organizovanim kriminalom. Sličnosti između izveštaja BIA i Martijevog izveštaja su u jeziku koji se koristi prilikom opisa delovanja albanskog društva i u načinu na koji je napisano prezime premijera Hašima Tačija, piše Koha, a prenosi FoNet.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018